Beleggingshypotheek

Een hypotheekvorm met voor- en nadelen en met risico. Bij de beleggingshypotheek wordt een deel van de maandelijkse betaling belegd in aandelen of obligaties. Hoeveel procent van de maandelijkse betaling wordt belegd kan vooraf bepaald worden. Vandaar dat er vaak combinatie zijn met een spaarhypotheek. Een deel is dus zeker gesteld, een deel is variabel en bedoeld om een hogere winst te halen.

Dat beleggen in aandelen en obligaties risico met zich meebrengt is inmiddels algemeen bekend. De uiteindelijke opbrengst kan flink variëren, zodat vooraf niet duidelijk is of de gehele hypotheekschuld uiteindelijk afgelost kan worden. De huizenprijzen zullen binnen een looptijd van 30 jaar echter altijd stijgen, daar zal dus een deel overwaarde in zitten dat ook gebruikt kan worden om de hypotheek af te betalen.

Een variant op de beleggingshypotheek is de effectenhypotheek, hier zorgt niet de bank voor de beleggingen maar de hypotheeknemer zelf. De voordelen zijn dat er geen verzekeringspremie wordt betaald en dat de opbrengst veel hoger kan zijn dan dat de hypotheekschuld is.